Zona de vest a tarii va avea, de la anul, un nou dealer de Deutz Fahr. Este vorba de fima Cons DDA a lui Dan Goldis, cunoscut in lumea agricola ca vanzator de utilaje Case IH.
– Ati disparut o perioada din lumea agricola. De ce?
– Am considerat ca este momentul sa incep ceva pe cont propriu. Dupa 20 de ani ca angajat la alte companii, am considerat o oportunitate pentru mine sa-mi deschid propria afacere in acest domeniu.
Am incheiat relatia de angajat la Tadis Agro si am deschis o firma de vanzari utilaje agricole. Acum sunt dealer Deutz Fahr pentru 7 judete din vestul tarii: Maramures, Satu Mare, Bihor, Arad, Hunedoara, Caras Severin si Timis.
– De ce ati ales aceasta zona?
– Am luat exact zona unde acum aproape 20 de ani am inceput sa vand utilaje agricole. O cunosc foarte bine. Aici am o relatie mai mult decat comerciala cu fermierii. E si normal sa incep cu o zona pe care o cunosc foarte bine si clientii ma cunosc pe mine. Este o zona cu ferme mari, cu multe exploatatii de 600 de hectare.
Cand am inceput eu, fermierii nu cunosteau utilajele Case IH. Piata era dominata de combinele Claas si de tractoarele Fendt. Dupa cativa ani, alaturi de echipa Tadis Agro, am reusit sa ridicam Case IH la un nivel excelent. Acum am alta provocare, brandul Deutz Fahr.
– Ati migrat de la vanzarea de Case IH la Deutz Fahr…
– Am primit referinte foarte bune pentru Deutz Fahr. Unele utilaje ale lor sunt mai performante decat altele cu nume mai sonore. Si am alt target, fermele mijlocii si mari. Mai putin fermele foarte mari. De exemplu, cea mai mica combina Deutz are 220 CP, fabricata in Croatia, iar cea mai mare ajunge la 375 CP. In vanzari, 80% din tractoarele care se cer in piata sunt tractoare pana in 200 CP. Ponderea tractoarelor peste 250 CP este mai mica.
De altfel, nu import Same. Am avut optiunea sa aleg si am ales din grup doar brandul Deutz Fahr, datorita istoricului din spatele brandului. Am tatonat in zona, iar Deutz este foarte bine acceptat. Este un nume bun, cu rezonanta germana. In plus motorul Deutz este unul foarte reusit. Ca patronat, este un brand italienesc dar fabrica este in Germania.
– In ce relatii sunteti cu MAP, importatorul Same Deutz Fahr?
– Cu MAP avem o relatie de colegialitate. Ei distribuie brandul Same Deutz Fahr in restul tarii, mai putin in cele 7 judete care intra in custodia noastra. Noi ne vom organiza propria retea de distributie.
– Ce planuri de viitor aveti?
– In viitor vom functiona cu 3 baze, in judetele Timis, Arad si Bihor. Intentionam sa fim 25-30 de angajati cand investitia va fi finalizata. Din acestia, 15 vor fi implicati numai service. Vor fi oameni de vanzari, dar vreau sa pun accentul pe service.
– Fermierii sunt cel mai tare interesati de service, nu-i asa?
– Service-ul este, in opinia mea, cheia succesului in domeniul vanzarilor de masini agricole. Mai ales pentru companiile care isi propun sa vanda utilaje pe un orizont de timp foarte lung.
Pentru cei care doresc un castig rapid si nu vor sa ramana in piata prea mult, service-ul poate sa nu fie luat in considerare.
In momentul de fata Cons DDA are 13 angajati din care 9 se ocupa de service. Functionam din vanzari de piese de schimb si service. Este un punct pe care il vom duce mai departe. In masura in care vom reusi sa specializam oamenii, vom oferta servicii de service pentru cat mai multe branduri.